تنوع درسیستم های لوله کشی ساختمان
امروزه سیستم لوله کشی ساختمان برای جا به جایی گاز و مایعات از تنوع بسیار زیادی برخوردار است. لوله ها نیز با جنس های مختلفی در بازار وجود دارند که جنس آن ها می تواند از فلز یا پلاستیک باشد که هر کدام کاربرد خاصی دارند. به طور کلی می توان گفت یک سیستم لوله کشی ساختمان میتواند شامل مواردی چون لوله، اتصالات لوله، مبدل حرارتی، شیر های آب، پمپ و … باشد که با نظم خاصی به همدیگر متصل می شوند. همچنین انواع سیستم لوله کشی در ساختمان می تواند مانند لوله کشی برای گاز،آب و فاضلاب و یا سیستم های گرمایشی باشد. تاسیسات دنا دراین مقاله درباره ی انواع سیستم لوله کشی ساختمان صحبت کرده است پس با ما همراه باشید.
سیستم لوله کشی ساختمان
سیستم لوله کشی ساختمان در چند قسمت طبقه بندی می شود که عبارتند از:
1) لوله کشی آب
لوله کشی آب به سه روش انجام می گیرد که این سه روش عبارتند از:
1. لوله کشی به روش سنتی
در روش لوله کشی سنتی، لوله کشی با استفاده از لوله های فولادی انجام می گرفت که معایب زیادی از جمله وزن زیاد را داشت. در این روش لوله ها به ساختمان وارد می شدند و از هر قسمتی که امکان داشت انشعاب گرفته می شد.کم کم در این روش، لوله های پلاستیکی جایگزین لوله های فولادی شدند.برای رفع نشتی لوله آب ساختمان این مقاله را بخوانید .
2. لوله کشی انشعابی
در این روش از لوله های پلاستیکی استفاده می شود و انشعابات مربوط به هر واحد از رایزر اصلی گرفته می شود. در لوله کشی انشعابی تفاوتی میان لوله های آب سرد و آب گرم وجود ندارد.
3. لوله کشی آب به روش کلکتوری
روش کلکتوری یک روش بسیار جدید است که در آن برای هر واحد یک شیر جداگانه قرار داده می شود که هیچ ربطی به واحدهای دیگر ندارد. این در حالیست که در روش انشعابی، از یک انشعاب اصلی برای همه ی واحدها لوله کشیده می شد. روش کلکتوری برای ساختمان هایی که تعداد واحد خیلی زیادی دارند مناسب است. مزیت این روش نسبت به بقیه ی روش ها در این است که افت فشار در واحدهای ساختمان به وجود نمی آید.
همچنین بخوانید: خدمات رسوب گیری لوله
برای نصب انواع شیرآلات به تاسیسات دنا مراجعه کنید.
2 ) لوله کشی گاز در ساختمان (Gas piping in the building)
یکی دیگر از سیستم لوله کشی ساختمان، لوله کشی گاز است که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. لوله کشی گاز به دو صورت روکار و توکار انجام می گیرد. معمولا از روش روکار در زمان های قدیم در خانه های قدیمی استفاده می شده است، به طوریکه اگر به خانه های قدیمی سر بزنید می توانید لوله های گاز را مشاهده کنید.
لوله کشی توکار معمولا با لوله هایی از جنس مس و فولاد انجام می گیرد و چون مس نسبت به فولاد قیمت بیشتری دارد،کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. برای این که در لوله کشی گاز ساختمان، عایق کاری بهتری روی لوله ها انجام گیرد، از جوشکاری لوله ها استفاده می کنند.
3 ) لوله کشی فاضلاب ساختمان
یکی دیگر از سیستم لوله کشی ساختمان، لوله کشی فاضلاب ( Plumbing Drainage ) است . در لوله کشی فاضلاب ساختمان از لوله هایی از جنس پولیکا یا چدن استفاده می شود. لوله کشی فاضلاب ساختمان به دو روش انجام می گیرد که این دو روش عبارتند از:
1. لوله کشی فاضلاب ساختمان به روش سنتی
این روش که بیشتر در ساختمان های قدیمی استفاده می شده است، بعد از کارگذاری لوله های فاضلاب، لوله ها را زیر مصالح ساختمانی پنهان می کردند. یکی از مزیت های این روش در این است که با هزینه ی خیلی کم هم می توان آن را انجام داد، اما باید توجه داشت که عیب بزرگ آن نیز در این است که اگر فاضلاب منزل دچار مشکل شود، باید همه ی قسمت هایی از ساختمان که لوله های فاضلاب درون آن قرار دارند کنده شوند و مشکل برطرف شود که نیازمند هزینه ی بسیار زیادی است.
2. لوله کشی فاضلاب زیر سقف
در این روش لوله های فاضلاب بر خلاف روش قبل، درون ساختمان مدفون نمی شوند، بلکه زیر سقف طبقه ی پایین کار گذاشته می شوند. بزرگترین مزیت این روش این است که اگر برای لوله های فاضلاب مشکلی به وجود بیاید، دسترسی به آن ها و تعمیر کردن آن ها خیلی راحت است.
مواد استفاده شده در سیستم لوله کشی ساختمان چیست؟
انواع لوله کشی ساختمان با مواد متفاوتی انجام می شود که متناسب با عملکرد آن است. موادی که در سیستم لوله کشی ساختمان استفاده می شود با توجه به میزان فرسوده شدن، میزان دما و فشاری که به آن ها وارد می شود، انتخاب می شوند. بعضی از موادی که در سیستم لوله کشی ساختمان استفاده می شوند عبارتند از :
1 ) مس
از مزیت های لوله های مسی این مورد است که دچار نشتی نمیشوند و به هیچ عنوان آب را آلوده نمی کنند. همچنین از طول عمر بالایی برخوردار هستند. تنها عیب آن ها قیمت بسیار بالای آن هاست اما باز هم در قسمت های دقیق که دما در آن قسمت عامل مهمی به حساب نمی آید، از لوله های مسی استفاده می شود.
2 ) فولاد
به طور کلی می توان گفت بیشترین استفاده از لوله ها، از نوع فولادی است . لوله های فولادی دارای دو نوع بدون درز و جوشی هستند.
3 ) لوله های پلاستیکی
یکی دیگر از پر استفاده ترین لوله ها در سیستم لوله کشی ساختمان، لوله هایی از جنس پلاستیک هستند. ارزان بودن سبک و مقاوم بودن دلیل استفاده زیاد از آن هاست. یکی دیگر از مزیت های لوله های پلاستیکی این است که هیچ گاه دچار زنگ زدگی نمی شوند.
4 ) لوله های چدنی
یکی از بارزترین خصوصیات لوله های چدنی این است که از مقاومت بسیار بالایی در برابر سایش برخوردار هستند و به همین دلیل است که برای لوله کشی آب های زیرزمینی بسیار مورد استفاده قرار می گیرند.
برای انواع لوله کشی ساختمان و لوله بازکنی اصفهان به تاسیسات دنا مراجعه کنید.
انواع اتصالات لوله در سیستم لوله کشی ساختمان
به صورت کلی سه روش اتصال برای لوله ها وجود دارد که این اتصالات عبارتند از:
1 ) اتصالات دارای پیچ
در این روش، آخر هر لوله دارای برش هایی به صورت پیچ است که برای محکم تر کردن لوله ها به همدیگر استفاده می شود. مزیت بزرگ این روش این است که به راحتی می توان لوله ها را از همدیگر جدا کرد. از اتصالات پیچ دار برای سیستم لوله کشی آب خانه استفاده می شود.
2 ) اتصالات فلنجی
در این روش در آخر هر لوله از صفحه ای استفاده می شود که روی آن سوراخ هایی وجود دارد که برای پیچ کردن صفحات آخر هر لوله استفاده می شود. از این نوع لوله کشی بیشتر در مکان های صنعتی استفاده می شود و عیب بزرگ آن این است که برای اتصال دو صفحه بر همدیگر حتما باید از یک واشر استفاده کرد تا دچار نشست نشود. البته در کنار عیب اتصالات فلنجی مزیت آن نیز این است که خیلی راحت باز می شوند.
3 ) اتصالات جوشی
در این روش لوله ها به وسیله ی جوش دادن به همدیگر به هم متصل می شوند. این روش بیشتر برای لوله کشی گاز انجام می شود و مزیت هایی دارد که عبارتند از
- هزینه ی تعمیر و نگه داری در این روش خیلی کمتر است.
- امکان عایق کردن لوله ها در این روش وجود دارد.
- احتمال نشت گاز در اتصالات جوشی خیلی کمتر است.
- در روش اتصالات جوشی، اتصالات انعطاف زیادی دارند.
بدون دیدگاه